Nieuwsberichten

 

opening 045
Bakkerij Schuurmans in Leeuwarden bestaat al meer dan 60 jaar. En het is met recht een heus familiebedrijf. In 1953 zijn Jacob en Neeltje Schuurmans het bedrijf begonnen in de Wiardastraat in Huizum, alwaar Hylke en Sapie het bedrijf in 1974 overnamen. Het was een roerige tijd, nieuwe filialen gingen en kwamen. Lange tijd dachten Hylke en Sapie dat ze geen opvolgers zouden hebben, tot dochter Greetje en zoon Jacob in 2006 te kennen gaven wel brood in het bedrijf te zien. Dat resulteerde uiteindelijk in het verhuizen naar de huidige locatie aan de Schrans 145 in Leeuwarden. Een gouden greep waar het viertal veel onderneemt en vooral plezier heeft. Het is een moderne en drukke winkel, maar je ervaart er wel het gevoel van ‘de bakker op de hoek’.
Bakkerij Schuurmans, dè Huzumer bakker, een familiebedrijf waar je al meer dan 60 jaar het gevoel van de bakker op de hoek ervaart!
Onderstaand vertellen wij u graag over onze passie!
Zo leest u alles over verschillende broodsoorten en geven we u bewaartips voor banket

 

Belangrijke voedingsbron

Graan

Volkoren producten zijn gezond en behoren als basisvoedingsmiddelen tot de bekende Schijf van Vijf. Brood dat is gemaakt uit de hele graankorrel, is namelijk leverancier van belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Volkorenbrood past daarom uitstekend in de dagelijkse voeding en draagt bij aan een goede darmwerking en een optimale spijsvertering. Ook helpt volkorenbrood om op een gezond gewicht te blijven.

Wat is volkoren precies?
De term volkoren verwijst naar de gehele graankorrel. Deze bestaat uit drie delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en om het geheel het buitenste vlies: de zemel. De beste voedingsstoffen zitten in de kiem en in de zemel. Bloem wordt gemaakt van de vermalen meelkern van de graankorrel. Hiervan wordt bijvoorbeeld witbrood gebakken. Voor volkorenmeel wordt de gehele graankorrel vermalen, inclusief de kiem en de zemel. Dat betekent dat het meel tot twintig maal meer vitamines en mineralen bevat dan bloem. Volkoren producten worden dus gebakken van meel dat gemaakt is met de gehele graankorrel. Graansoorten De bekendste en meest gebruikte graansoort in onze Nederlandse bakkerijen is tarwe. Maar ook spelt, maïs, rogge, gerst, rijst, kamut, haver, millet, sorghum en teff behoren tot de graansoorten en kunnen tot volkoren varianten worden vermalen. Wettelijk is vastgesteld dat al het meel dat aanwezig is in een volkorenbrood moet bestaan uit volkorenmeel van de betreffende graansoort. Dat betekent dat een product alleen volkoren mag heten als het met uitsluitend volkorenmeel is gemaakt. Een meergranenbrood mag dus ook alleen volkoren meergranenbrood heten als hierin uitsluitend volkorenmeel is gebruikt van alle graansoorten die erin zijn verwerkt.

Hoe donkerder, hoe gezonder?
De kleur van brood zegt niets over de voedingswaarde ervan. Brood wordt gemaakt van bloem of volkorenmeel, of een combinatie daarvan. Voor bloem wordt het binnenste van een graankorrel vermalen. Hiervan wordt bijvoorbeeld witbrood gebakken. Dit heeft minder voedingswaarde dan bruin- of volkorenbrood.

Voor volkorenmeel wordt de gehele graankorrel gebruikt. Bruinbrood of tarwebrood wordt gemaakt van een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meergranenbrood wordt gebakken van meerdere graansoorten, zoals bijvoorbeeld tarwe en maïs of gerst en rogge. De voedingswaarde van een meergranenbrood kan erg verschillen. Sommigen hebben namelijk bloem als basis en andere honderd procent volkorenmeel.

Aan de kleur van een brood is dus niet te zien of het een bruin brood of een volkoren brood is. Soms is volkoren zelfs lichter van kleur dan een bruin- of meergranenbrood. Twijfel je of je een volkoren product te pakken hebt? Informeer bij onze medewerkers!

Het verschil tussen volkoren en vezelrijk
Een volkorenbrood is vezelrijk, maar een vezelrijk product bevat niet per definitie volkoren graan. Voedingsvezels kunnen namelijk ook uit producten als andere graanproducten of bijvoorbeeld plantenwortels worden gewonnen. Dit zijn zogenaamde geïsoleerde voedingsvezels. Vezelrijke producten met geïsoleerde voedingsvezels leveren niet per definitie de gezondheidsvoordelen van volkoren graan. Aan de andere kant is volkoren graan niet de enige goede bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ook peulvruchten, noten, groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van deze voedingsstoffen. In Nederland bestaan geen aanbevelingen voor de hoeveelheid volkoren graan die je dagelijks zou moeten eten. Wel zijn er aanbevelingen voor de hoeveelheid voedingsvezels (30-40 gram per dag) of de inname van vitaminen of mineralen. Het eten van volkoren producten draagt vanwege de goede eigenschappen automatisch bij aan deze richtlijnen. Daarom adviseert het Voedingscentrum om in de categorieën brood, pasta, rijst en andere graanproducten bij voorkeur voor een volkoren variant te kiezen.

Wat is desem

Wat is desem

Wie ooit op een vakantie in Duitsland een aldaar gekochte boterham rijkelijk bestrooide met de van huis meegenomen hagelslag, kwam bedrogen uit. Bah, dat smaakt nergens naar! In het ergste geval kreeg het brood de schuld en een wellicht hardnekkig vooroordeel tegen desembrood was geboren.

Desembrood maakt met zijn robuuste uiterlijk en knapperige korst echter sinds een jaar of vijftien een fantastische comeback in de Nederlandse bakkerijen. Het specifieke aroma in een krokante buitenlaag wint aan populariteit. En terecht!

Wat is desem precies?
Desem, zuurdesem, sauerteig, zuurdeeg, sourdough, natuurdesem of levain: het is allemaal hetzelfde. Kort gezegd gaat het om een verzuurd meelpapje, waarop zich gistcellen nestelen. Bij de juiste verzorging gaan de cellen zich vermenigvuldigen en op een gegeven moment is het meelpapje uitgegroeid tot een deeg waarvan brood kan worden gebakken. Desem is een spontaan gefermenteerd deeg, dat als rijsmiddel wordt gebruikt voor de bereiding van desembrood.

Zo’n honderdvijftig jaar geleden werd ook in ons land uitsluitend met desem gebakken. Daarna ging de gistfabriek gistcellen kweken en deze gist verkopen aan bakkers. Met gecultiveerde gist is het bakproces beter te sturen, wat tot een constantere kwaliteit leidde. Dit maakte het bedrijfsresultaat zekerder. Daarom stapten de Nederlandse bakkers massaal over op gist. Desem wint echter de afgelopen jaren opnieuw aan populariteit. Veel bakkers laten de commerciële gist links liggen of experimenteren naast hun meer traditionele bus- en tarwebroden volop met eigen desems voor unieke smaken.

Hoe maak je desem?
Desem wordt gemaakt van bloem (tarwe of rogge) en water. De bakker laat dit mengsel gedurende een bepaalde tijd en temperatuur spontaan fermenteren. Nu en dan wordt het mengsel doorgeroerd. Na een aantal dagen worden meel en water toegevoegd. Aangezien de bloem van nature melkzuurbacteriën (en vaak ook wilde gisten) bevat, zullen deze zich in het deeg ontwikkelen en het mengsel verzuren. Soms voegt de bakker hier ook melkzuurbacteriën aan toe, in de vorm van geraspte appel, yoghurt of karnemelk. Desem is dus eigenlijk een traditioneel gistingsproces, dat op gang wordt gebracht door water en bloem met elkaar te mengen. Onderhevig aan temperatuur ontstaat een cultuur van micro-organismen die een natuurlijke gisting op gang brengt. Deze gistwerking begint na ongeveer acht uur. Hierna laat de bakker het desem verder rijpen tot de beoogde gistwerking is ontstaan. Door de lange rijping van het deeg ontstaat een specifiek ambachtelijk desembrood met een bijzondere smaakbeleving.

Wat gebeurt er in een desem?
Desem is niets anders dan een zuur geworden deeg. Binnenin een desem vindt fermentatie plaats, net zoals dat in kaas of wijn gebeurt. Om te beginnen wordt het aanwezige meel omgezet in eetbare suikers. Je ziet hierbij bubbeltjes in het deeg verschijnen. De suikers gaan dienen als voeding voor allerlei micro-organismen, waaronder melkzuurbacteriën en gisten. Deze eencelligen eten en vermenigvuldigen zich. Ook de nieuwe cellen eten en vermenigvuldigen zich en zo voorts. Dit proces gaat door zolang er voedsel voorhanden is. De tijdsduur, de temperatuur, de vochtigheid en de meelsoort spelen allemaal een rol in de cultuur die ontstaat. Deze cultuur wordt na verloop van tijd een subtiel samenspel van micro-organismen. Dat dit een sterke, houdbare cultuur wordt, is te danken aan de verzuring die optreedt. Zuurte conserveert en zorgt voor een balans tussen de aanwezige micro-organismen. Al vrij snel in het proces zal het deeg ook een zurige lucht verspreiden.

Wat is een zetsel?
Zetsel wordt gemaakt van een gedeelte bloem, water en bakkersgist. Dit mengsel wordt door een bakker op dezelfde manier als desem gefermenteerd, gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Zetsel wordt ook wel ‘poolish’ genoemd.

Wat is een voordeeg?
Een voordeeg is in feite een verzamelnaam voor alle types zuurdesem en/of zetsel. Letterlijk betekent ‘voordeeg’ een deeg dat de bakker maakt ‘voor het deeg’, met de bedoeling deze op een bepaalde manier te laten rijpen. Het verschil met zuurdesem is de kortere fermentatietijd (maximaal 24 uur). Een voordeeg is met name gericht op betere kruimeigenschappen van brood. Het heeft een minder complexe smaak en kent minder aroma-ontwikkeling dan zuurdesem.

Hoe maak je desembrood

Hoe maak je desembrood

In een gewoon Nederlands brood zorgt gist voor het rijzen van het deeg. Daardoor ontstaat een luchtige structuur. Het bijzondere van desembrood is dat de natuurlijke gisting van een beslag van tarwemeel en water wordt gebruikt om het deeg te laten rijzen.

Uw ambachtelijke bakker weet hier alles van en vertelt u er graag meer over.

De overlevering
Het verhaal wil dat het proces van natuurlijke gisting al in de zeventiende eeuw voor Christus bij toeval werd ontdekt door de Egyptenaren. Iemand had een beslag van tarwemeel te lang (buiten) laten staan, waardoor het was verzuurd. Het bakken van dit beslag gaf echter een verrassend luchtiger en smakelijker brood als resultaat.

Hoe het ook ontdekt is: feit is dat de unieke smaak en de krokante korsten van desembrood de laatste jaren opnieuw zeer in de smaak vallen. Ambachtelijke bakkers bakken naast hun witte en volkoren broden tegenwoordig ook de mooiste desembroden. Desembroden hebben ondanks hun luchtige structuur een robuust en authentiek uiterlijk, ruiken heerlijk en zijn zeer voedzaam bovendien.

Een desembrood bakken
Desembrood wordt voornamelijk van tarwe gemaakt en combineert goed met andere graansoorten als rogge, haver en spelt. Naast een beetje zout en veel water is de desemcultuur het belangrijkste ingrediënt. Deze desemcultuur geeft een natuurlijke gisting aan deeg, zodat het brood luchtig en goed verteerbaar wordt. Vaak wordt de desemcultuur opgestart vanuit vruchtenzuren, die koolzuurgas ontwikkelen in het deeg en het brood zijn volume en smaak geven.

Het bakken van desembrood kost veel tijd. De bakker besteedt minimaal vierentwintig uur aan het deeg. Ter vergelijking: om een ‘gewone’ boterham te maken, is de bakker circa vier uur met een deeg bezig. Het deeg van een desembrood moet rijpen tot het luchtig is. Je ziet en voelt in deze fase aan alles dat er hard gewerkt wordt door de verschillende ingrediënten! Door het deeg op de juiste momenten te bewerken en te vormen en het op de juiste temperaturen te laten rijzen, ontwikkelt zich een perfect deeg. Als het klaar is om gebakken te worden, krijgt het op de stenen vloer van de oven ongeveer 45 minuten de tijd. Hier vormt het brood zijn stoere, ruwe uiterlijk.

Doordat de rijstijd van het deeg vele malen langer is dan gewoonlijk, krijgt brood dat gemaakt wordt met een desemcultuur veel meer smaak en malsheid. Het is bovendien steviger qua afbeet en heeft een verrukkelijke korst.

Een zuurdesembrood bakken vraagt om vakmanschap. Tijdens het proces kan er namelijk heel wat fout gaan. Bovendien heeft het bovenal tijd nodig. Een ambachtelijke bakker gunt zijn deeg deze tijd en zijn professionele oog. Dat zie je, dat ruik je en dat proef je!

Voordelen van desembrood
Een desembrood ziet er lekker (en) ambachtelijk uit en leent zich dus (ook) uitstekend voor andere eetmomenten dan ontbijt en lunch, zoals bij een warme maaltijd, soep of een borrel. Het kent daarnaast nog enkele voordelen:

  • Desembrood bevat meer ijzer en calcium dan gewoon brood.
  • Desembrood kent een volle en bijna ouderwetse broodsmaak, die lang behouden blijft.
  • Desembrood is lang houdbaar: circa zes dagen lang kun je het als vers eten (mits het wordt opgewarmd in de oven).
  • Desembrood is uitstekend geschikt om in te vriezen.

Wat is het verschil met gewoon brood?
Een normaal tarwebrood is bereid met bakkersgist in een relatief snel proces (circa drie tot vier uur). Bij een desembrood maakt de bakker gebruik van de fermentatiekracht van micro-organismen (melkzuurbacteriën en wilde gisten). Hierdoor duurt het bereidingsproces van de desem veel langer (minimaal 24 uur). Het desemproces geeft meer smaak aan het brood. Het brood heeft bovendien een malsere kruim, een langere houdbaarheid en het hongergevoel blijft langer weg.

Eten, combineren en bewaren

Eten, combineren en bewaren

Het Nederlandse brood is uniek in al zijn facetten. Het is heel luchtig, heeft een fijne structuur, is buigzaam en heel lang te eten nadat het is gekocht. Het onderscheidt zich van alle landen om ons heen en daar mogen we best trots op zijn!

Desembrood onderscheidt zich door een grovere en vastere structuur, meer ‘bite’ en een heerlijk stevige en krokante korst. Desembrood geeft een vollere smaak dan gewoon brood. Daarom kun je ervan blijven snoepen. Doe het wel gelijk na aankoop, want dan is desem op z’n allerlekkerst.

Desembrood vers houden
Eigenlijk moet u desembrood opeten zodra u het heeft gekocht, want dan is de korst het meest krokant en het brood dus het meest smaakvol. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Desembrood dat u overhoudt en langer dan twaalf uur wilt bewaren, kunt u het beste bewaren in plastic. Het brood wordt hiervan wat zachter. Zo kan het eventueel ook ingevroren worden. Voordat u het wilt eten, kunt u het brood eventueel ontdooien en dan even in een goed warme oven doen. Na circa tien minuten komt de krokante korst weer helemaal terug en smaakt het brood bijna net zoals na aankoop. Desembrood wordt sneller oud dan gewoon brood en is dus minder ideaal voor in de broodtrommel.

Desembrood beleggen
Desembrood laat zich heel goed combineren met zoet en hartig, maar het is natuurlijk wel afhankelijk van de receptuur die uw bakker heeft gebruikt. Zitten er verse kruiden, noten of zuidvruchten in? Dan zal hagelslag geen succes zijn. De meeste soorten kaas en vlees kunnen er wel uitstekend bij passen. Bij desembrood waarin verder geen natuurlijke smaaktoevoegingen zitten, past ook een zoet beleg perfect.

Laat een desembrood niet door de bakker voorsnijden, maar snijd zelf thuis lekkere dikke plakken. U bespaart op beleg (en dus calorieën) en de smaak komt ten volle tot zijn recht. Bovendien blijft ongesneden brood langer vers. Voorgesneden plakken zijn niet meer op te warmen in de oven.

Wat zijn gluten?

Haver

Gluten vormen een onderdeel van het eiwit in graansoorten als tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Ook meel, bloem of moutmeel van deze granen bevatten gluten. Ze komen dus in vrijwel alle reguliere bakkerijproducten voor.

Gluten zijn een belangrijk onderdeel van grondstoffen in het broodbakproces, omdat zij zorgen voor de luchtige structuur van brood. Als er geen gluten in het brooddeeg zouden zitten, zou het brood niet veel groter worden dan een cake. Sommige bakkers kunnen glutenvrij produceren met graansoorten als boekweit, rijst, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum, maïs, sojameel, kastanjemeel of kikkererwtenmail. Toch moet hierbij altijd bijzonder goed worden opgelet. Meel van glutenvrije granen kan namelijk tijdens de productie of verwerking ervan verontreinigd zijn met tarwe.

Haver
Haver is van nature glutenvrij, maar omdat de meeste haver geproduceerd wordt naast of vervoerd wordt met grondstoffen als tarwe of rogge, is deze graansoort bijna altijd ‘vervuild’ met gluten uit andere graansoorten. In Scandinavië produceert men al enige tijd zuivere haver en ook in Nederland wordt haver sinds kort volledig separaat verbouwd en verwerkt. Hierdoor komen er steeds meer glutenvrije haverproducten op de markt.

Is speltbrood glutenvrij?

Is speltbrood glutenvrij?

Regelmatig wordt gedacht dat speltbrood geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Dit is helaas niet het geval. Omdat spelt verwant is aan reguliere tarwe en sterke overeenkomsten in eigenschappen vertoont, is deze graansoort niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld coeliakie.

Voor speltbrood worden meestal speltrassen gebruikt die een kruising zijn tussen oerspelt en de huidige broodtarwe. Spelt is zeer nauw verwant aan tarwe en de eiwitten van deze twee graanrassen lijken erg op elkaar.

Bewaartips voor banket

De ambachtelijke (banket)bakker maakt voor u iedere dag weer de allerlekkerste producten. Meestal eet u deze natuurlijk het liefste meteen op. Maar hoe kunt u onze producten eventueel iets langer bewaren? We delen graag een aantal tips met u om zo lang mogelijk van onze lekkernijen te kunnen genieten. Bovendien fluisteren we u daarbij graag nog enkele serveertips in. Eet smakelijk!

Lees hier meer over:

 

Koekjes
Roomboterkoekjes kunt u het beste in een afgesloten trommel bewaren. Als u meerdere lagen in de trommel heeft, kunt u deze het beste scheiden met aluminiumfolie. Dit neemt namelijk geen vet op, waardoor de koekjes langer vers en dus lekker van smaak blijven. Bewaar gemberkoekjes en speculaas nooit bij andere koekjes in de trommel. Deze kunnen hun smaak en geur namelijk op de overige koekjes overdragen. Amandelspijskoekjes bewaart u bij voorkeur gekoeld, maar u dient deze wel op kamertemperatuur te presenteren. Dat betekent dat u ze ongeveer een uur van tevoren uit de koeling haalt.

Een tip van grootmoeder: stop eens een bruine boterham in de trommel met spijskoekjes. De volgende dag smaken de koekjes weer lekker vers!

Koekjes kunt u eventueel ook invriezen. Stevige koekjes verpakt u het beste in diepvrieszakjes. Zacht zandgebak doet u beter in een goed afsluitende, plastic doos zodat het niet breekt. In de diepvries zijn koekjes twee tot vier maanden houdbaar.

 

Gebak en taarten
Gebakjes van de bakker bewaart u altijd in een doos of onder een taartstolp in de koelkast. Zo kunnen ze geen geuren of smaken van andere producten of restjes in de koelkast aannemen. Gebakjes met crème mogen niet te koud zijn als ze gegeten worden. Daarom haalt u deze een uur voor het serveren uit de koelkast. Slagroom- en vruchtengebakjes mogen wel koel, dat wil zeggen direct uit de koelkast, geserveerd worden. Als banketbakker stel ik hoge eisen aan mijn koelapparatuur. Doet u dat ook? U dient uw koelkast regelmatig te controleren op de juiste temperatuur. Voor gebakjes en taarten is een bewaartemperatuur van 4 tot 5 °C aan te bevelen.

Een taart van de banketbakker is voor iedereen een feest! Laat daarom de ongesneden taart zien aan uw gasten, voordat u deze aansnijdt. Gebruik voor het aansnijden een kartelmes, dat u iedere keer voor het snijden in warm water dompelt. Hazelnoot-schuimtaart dient u koud of gekoeld te snijden. Een ingevroren taart kan het beste in de koelkast worden ontdooid gedurende minimaal vier uur. Als u de taart toch eerder wilt serveren, snijd deze dan in bevroren toestand aan met een warm mes en zet de punten iets uit elkaar. Na ongeveer een uur zijn de taartpunten ontdooid.

Taarten met botercrème of mokka zijn in de vriezer ongeveer drie maanden houdbaar. Slagroomtaarten zijn helaas niet geschikt om in te vriezen, omdat slagroom in de vriezer uitdroogt en korrelig wordt.

Roomboter cake

Cake kan het beste bewaard worden in een goed sluitende verpakking. Het is bovendien een product dat uitstekend kan worden ingevroren. Een ingevroren cake laat u de avond voordat u deze wilt serveren in de verpakking ontdooien. Cake kan heel goed versneld ontdooid worden in de magnetron.

 

Hartige producten
Zoutjes en kaaskoekjes bewaart u in een afgesloten trommel. Hapjes die met een hartige crème zijn gevuld, bijvoorbeeld soesjes, serveert u op kamertemperatuur. Saucijzen- en worstenbroodjes, pizza’s, quiches en pasteitjes worden, afhankelijk van de grootte, tien à twintig minuten opgewarmd in een matig warme oven (150 °C). Ingevroren producten hebben twintig tot dertig minuten nodig om warm te worden. Producten met bladerdeeg moet u nooit in de magnetron opwarmen, dan wordt het deeg namelijk slap.

 

Chocolade, bonbons en truffels
Bonbons die met de hand worden gemaakt, zijn slechts beperkt houdbaar. Dit komt omdat hierin hoogwaardige grondstoffen zonder conserveringsmiddelen worden gebruikt. Bewaar ze bij voorkeur op een koele, donkere plaats maar nooit in de koelkast. Voordat u de bonbons presenteert, laat u deze ongeveer een uur op kamertemperatuur komen. Slagroomtruffels, met hun romige vulling in een jasje van cacao, worden wel in een afgesloten verpakking in de koelkast bewaard.

Witte uitslag op chocolade heeft niets te maken met de houdbaarheid, maar alles met temperatuurverschillen tijdens het bewaarproces. De kans op deze uitslag minimaliseert u door chocolade te bewaren op een koele, donkere plek tussen de 16 en 20 °C. Lees hier meer over wit uitgeslagen chocolade.

 

Pudding en desserts
Bavaroises, mousses en puddingen bewaart u het beste in de diepvries of koelkast. Om een dessert vanuit de koeling uit de vorm te krijgen, zet u de verpakking met inhoud een paar seconden tot de rand in warm water. Keer het product vervolgens om op een schaal en prik bovenin de vorm enkele luchtgaatjes. Laat het dessert voordat u het serveert op temperatuur komen. Wilt u het dessert vanuit de diepvries presenteren, dan is de ontdooitijd tenminste vier uur.

 

Boterletters en kerstkransen
Boterletters, kerstkransen en roomboter amandelstaven kunt u voor het serveren enkele minuten in een voorverwarmde oven (150 °C) zetten. Zo komen de smaak en het aroma van deze producten het beste tot hun recht. Verwarm ze nooit in de magnetron: het bladerdeeg wordt slap en het amandelspijs kan verbranden.

Invriezen van koek of gebak
In de meeste gevallen is het invriezen van koek, cake of gebak de beste bewaarmethode voor banket. We geven u hierbij graag nog enkele tips.

  • Laat gebak, als u dit ‘s ochtends vroeg nog warm bij ons heeft opgehaald of eventueel zelf heeft gebakken, altijd eerst goed afkoelen voordat het wordt ingevroren.
  • Verdeel en verpak het gebak in porties. Invriezen en het ontdooien van kleine hoeveelheden gaat sneller. En zo heeft u altijd iets lekkers binnen handbereik!
  • Gebruik geschikt verpakkingsmateriaal om een product in te vriezen. Het mag geen vocht, lucht, smaak of reuk doorlaten. Wanneer de verpakking wel vocht doorlaat, vormen zich ijskristallen op de verpakking. Deze ijskristallen plaatsen zich vervolgens op het gebak. Als het materiaal zuurstof doorlaat, droogt het product sneller uit en wordt gebak snel minder lekker.
  • Druk of zuig indien mogelijk zoveel mogelijk lucht uit de verpakking voordat u het product in de vriezer zet. Zo zit het verpakkingsmateriaal strak (vacuüm) om het gebak.
  • Vries gebak snel in. Zet de diepvries ongeveer twee uur van tevoren op de koudste stand. Vries nooit grote hoeveelheden tegelijk in en houd altijd de gebruiksaanwijzing van de diepvries aan.
  • Laat gebak langzaam ontdooien als u het weer uit de diepvries haalt. Dit gebeurt bij voorkeur in de koelkast

Skutsje It doarp Huzum, mei 2014 002

It Doarp Huzum

Bakkerij Schuurmans is als dè Huzumer bakker ook sponsor van Skûtsje It Doarp Huzum. Wij dragen hen een warm hart toe.

Historie

Een skûtsje is een, in Friesland, gebouwde tjalk voor het vervoeren van vracht onder zeil, speciaal voor de Friese binnenwateren . Afhankelijk van het seizoen vervoerden ze o.a. mest, aardappelen, bieten en terp-aarde. De schipper en zijn gezin woonden aan boord.Vanwege de geringe diepgang konden ze overal in Friesland komen.Ze werden vanaf de 18e eeuw gebouwd tot circa 1930. Eerst in hout en vanaf het eind van de 19e eeuw in ijzer.

Eerste zeilwedstrijden

Ruim 200 jaar geleden werden er al zeilwedstrijden georganiseerd voor bedrijfsvaartuigen. Hier voeren toen waarschijnlijk ook al houten skûtsjes mee. Roelof Buisman(1874-1963), bestuurslid van KZV Oostergoo en voorzitter van het VVV-Grou zag het belang in van het hardzeilen met vracht- en beurtschepen voor recreative doelen. Een commissie onder zijn voorzitterschap, organiseerde op woensdag 14 juli 1926 , een zeilerij ter gelegenheid van de jaarbijeenkomst van de Broederschap van Notarissen in Nederland. Sinds dat jaar is de Grouster skûtsje silerij een vaste traditie. Vanaf 1926 tot heden is er zonder onderbreking elk jaar een skutjesilerij gehouden.

Lodewijk Meeter

Aan Lodewijk Meeter de schipper van Huzum is het te danken dat de wedstrijdserie nog bestaat. In 1953, toen de wedstrijden zouden worden afgelast wegens te geringe deelname, regelde Lodewijk voldoende skûtsjes zodat de wedstrijden toch door konden gaan. Hij was ook de eerste schipper die een skûtsje speciaal voor de wedstrijden kocht. In 1970 en 1971 werd Pake Lodewijk Meeter twee keer achter elkaar kampioen. In de jaren daaraan voorafgaand had hij steeds in de voorste gelederen meegevochten. Onder de schippers Eildert Meeter Lzn, Lodewijk Meeter Ezn en Eildert Meeter Kzn zijn helaas de grote successen uitgebleven.

Nieuw succes

Na de evaluatie van het wedstrijdseizoen 2012 is het bestuur tot de conclusie gekomen dat het oude schip niet de potentie heeft om in de huidige SKS wedstrijden een rol te spelen. Begin 2013 bleek dat het skûtsje “Sun en Wol” van Siete Meeter beschikbaar kwam. Dit schip is in 1925 gebouwd op de beroemde Buitenstvallaatster werf van der Werff. Het is dan ook een schip met potentie voor succes.

Ook sponsor of donateur worden? Kijk op www.itdoarphuzum.nl

Skutsje It doarp Huzum, mei 2014 040

 

Bakkerij schuurmans is regelmatig in het nieuws:

Bron: Leeuwarder Courant 24 januari 2011

Bron: : Leeuwarder Courant 29-12-’10

2 paarden bezochten onze oliebollenkraam en vonden de oliebollen zó lekker dat ze niet van plan waren verder te gaan…

Bron: Leeuwarder Courant 21-01-’10

Bron: Leeuwarder Courant 23-10-’09
achterdeur

 
Bron: Leeuwarder Courant 13-10-’09
 
Bron: Fryslan, 28 oktober 2008

Bron: Mecurius 16-01-2008

Bron: Leeuwarder Courant 16-05-2007

Bron: Friesch Dagblad, 12 december 2006

Bron: Friesch Dagblad, 12 december 2006

Bron:

 

 

 


Bron:-